1. Odabir prave obuće


Odabir prave obuće u odnosu na odeću koju nosite, zapravo je odabir cipele koja upotpunjava Vašu odeću, a ne one koja „se slaže“ sa Vašom odećom.

Iz tog razloga, uvek preporučujemo da uparite „jake“ cipele s jednostavnom odećom ili da nosite jednostavne cipele sa odećom koja sadrži dosta printova, ukrasa ili drugih dodataka. Može biti teško da nađete cipele koje „dopunjavaju“ Vašu odeću, a da pritom ne dominiraju ili da budu prevladane odećom, ali u suštini, u pitanju je samo balans.

  • Кada se pogledate u ogledalo, da li se jedan element Vaše odeće više ističe od ostalih?
  • Da li Vam je odeća previše haotična? tj. Da li se šljokice na vašim cipelama takmiče sa kristalima na vašoj haljini?
  • Da li se Vaše cipele i odeća suviše uklapaju? tj. Izgledaju li Vaše crne pantalone, crna rolka  i crne čizme kao jedno dugačko odelo?

Ako ste na bilo koje od gore navedenih pitanja odgovorili sa „da“, najbrži način da promenite izgled je da jednostavno isprobate drugi par cipela i ponovo postavite sebi pitanja.

2. Koji je povod?


Nije važno koliko su lepe, koliko se osećate prijatno kada ih nosite ili na kolikom su sniženju bile kada ste ih kupili – ako ne odgovaraju događaju, okruženju i povodu, onda su – bar privremeno – pogrešne cipele.

Sjajne večernje cipele nemaju mesta u kancelariji, a papuče sse uopšte ne smatraju prihvatljivim za svečani događaj. Pa kako da znate koje cipele treba da obujete?

Najjednostavniji pristup bio bi nošenje jednostavnih mokasina ili baletnanki za neformalne događaje ili štikli za sve klasične odevne kombinacije (haljine, suknje) – ali to može postati pomalo dosadno. Ako želite da igrate na sigurno, nastavite i nosite ove široko prihvaćene stilove, ali odaberite jedinstvenu boju ili par cipela koji je ukrašen šik kopčom ili nečim drugim što naglašava cipelu.

Ako želite na bilo koji način, dati malo dramatičniju „izjavu“, uparite štikle sa Vašim farmerkama ili sadale sa poslovnim odelom – ali da ne biste privukli pogrešnu vrstu pažnje, ipak se držite cipela koje dobro odgovaraju Vašem okruženju.

Razmislite o događajima i lokacijama u toku dana. Na primer, ako je izlazak u park na dnevnom redu, to verovatno nije dan za štikle – ali tamo gde zaista treba da obratite pažnju, to je koje cipele birate za posao i za formalne događaje.

3. Odabir prave obuće: Godišnje doba


Naravno da će biti momenata kada ćete nositi večernje sandale kada je napolju hladno, a možda ćete nositi i papuče dugo nakon službenog kraja leta – ali ako, na primer, nosite jesenju odeću , najlakši način da odaberete par cipela (možda glupo zvuči ali) je da cipele koje odaberete liče na jesenje cipele.

Na primer, štikle od brokata će izgledati mnogo bolje s somotskim večernjim pantalonama, nego par sandala – a one antilop cipele u kojima ste izgledali sjajno tokom cijele zime, trebali bi odložiti sa teškim kaputima.

Vredi napomenuti da neke cipele, poput kožnih štikli, koje su zaista za sva godišnja doba i  vremenske prilike, možete noisiti i nema razloga da kroz jesen nemate otvorene nožne prste.

4. Odabir prave obuće: Uskladite boje


Crne cipele su zaista svestrane, ali verujemo da je pravi razlog popularnosti crnih cipela taj što se ljudi plaše da odaberu cipele pogrešne boje za svoju odeću.

Verujte nam na reč, šarene cipele su odličan način da oživite boje u Vašem oblačenju. Možete obuti cipele u bojama koje ne biste ni sanjali.

Evo nekoliko saveta o tome koja boja cipela najviše odgovara određenim bojama odeće.

  • Crne cipele: gotovo sve osim pastelnih i nekih zemljanih tonova – ali čak i tada, ako se crna ponavlja na drugom mestu u odeći, crne cipele mogu biti dinamičan izbor.
  • Smeđe cipele: nijanse tena, braon, bež, narandžasta, zelena i tamniji zemljani tonovi.
  • Svetlo smeđe cipele: svetliji zemljani tonovi, plava, bež, svetliji ten ili bela.
  • Krem cipele: bela, lagani neutralni tonovi i pastelne boje.
  • Bele cipele: neutralne boje, svetle boje, sjajne i pastelne boje.
  • Srebrne cipele: pastelne boje, kao i bela, crna, plava i ljubičasta boja.
  • Sive cipele: crna, plava, siva, crvena, kao i tonovi ljubičaste i žute boje.
  • Zlatne cipele: zelena, crvena, smeđa, a obično dobro izgledaju uz crne i bele kombinacije odeće.

Manje uobičajene boje cipela se jednostavno prilagođavaju Vašoj odeći. Ako je boja prisutna u Vašoj odeći, možete je ponoviti u cipelama. Ako boja cipela nije u Vašoj odeći, možete se osloniti na podudaranje „vrednosti“ (tamno sa tamnim, svetlo sa svetlim, itd.) i druga pravila teorije boja.

Umetnici koriste „točkić boja“ da bi odredili kako će jedna boja funkcionisati sa drugom. Кomplementarne boje (one koje su suprotne jedna drugoj na točkiću sa bojama) stvoriće smeli kontrast kada se uparuju zajedno, dok će boje koje su jedna pored druge stvoriti skladniji izgled.