Ako volite kupovinu cipela, verovatno Vam se desila situacija da u ormaru naletite na par obuće koji Vam je ili velik,i ili mali, ili za koji se samo prosto zapitate na šta ste mislili kada ste ih kupovali? Čak iako preterano ne volite shopping, u svakom slučaju u nekom trenutku ćete morati da odete u kupovinu u potrazi na novim parom obuće. Ovo je mali vodič koji će Vam pomoći da ne kupite obuću koja vam nije potrebna, već onu koja je baš kao stvorena za vas.

Veličina cipele

Stopalo izmerite uveče, obzirom da stopala „porstu“ tokom dana, te ćete na taj način izbeći neprijatna iznenađenja i žuljeve. Takođe, obujte čarape koje imate nameru da nostite sa željenim cipelama, kada ih budete probali.

Skica merenja

Kako biste znali tačno koji broj Vam treba, trebalo bi da stanete leđima oslonjeni na zid, uzmite list paprira i pričvrstite ga selotejp trakom na pod, kako ne bi klizeo. Ocrtajte stopalo olovkom, ali obratite pažnju da olovka stoji pod 90 stepeni u odnosu na papir, odnosno da bude uspravno postavljena. Izmerite dužinu i šrinu stopala (najudaljenije tačke, npr. vrh palca i kraj pete). Kada imate ove mere, lako se možete orijentisati u odnosu na različite standarde i tabele mera obuće.

 

Šta želite?

Ukoliko želite komfornu cipelu, izaberite štiklu koja nije visočija od 5cm, takođe možete odabrati i cipele ravne ili pune pete. Prorodni materijali bolje „dišu“ od sintetičkih, a i fleksibilniji su. Ukoliko želite veću udobnost, možete kupiti i ubaciti uložak, te pazarite cipelu koja je pola broja veća, ali obratitie pažnju da ne kupite preveliku cipelu, jer one mogu biti veoma neudobne.

Ukoliko tražite klasiku, nećete pogrešiti sa crnim kožnim cipelama, cipelama od braon kože sa visokom petom, kao i sa cipelama od crnog somota ili od zmijske kože, a za opušteniju varijantu odaberite patike u retro fazonu ili recimo grčko-rimske ravne sandale.

Ako želite da budete u trendu, birajte kreacije jakih boja i silueta. Takve cipele će osigurati da budete primećene. Obratite pažnju da ovakve cipele „zahtevaju“ da i ostatak odeće bude u istom stilu.